Etiketter

, , ,

Svalbosoppa lär vara en av de dyraste måltider man kan beställa in på en restaurang. I asien lär man få betala mellan 200 till 700 svenska kronor för en liten skål soppa. Det är svalbon, alltså fågelreden vilka byggs av ett slags vitt sekret som bildas i fågelns spottkörtlar.

Det stelnar till en gummiliknande massa och själva bona är inte större än ett hönsägg. Väger oftast bara runt tio gram. Dessa bon kokas i vatten och blir då en lite geleaktig soppa.

I drygt hundra år har man främst i Kina tillagat svalbosoppa, det ses som en ren hälsodryck eftersom den innehåller mycket nyttiga ämnen som järn, magnesium, kalium, proteiner med mera.
Naturligtvis tar man inte bona förrän efter häckningstiden, Rolf och jag var och tittade på hur man plockade dessa svalbon. Det var i en grotta utanför Phi Phi Island, där hade man byggt höga ställningar av bambu för att nå dem, det såg livsfarligt ut.
0 018
 Här i Huay Yang är man lite modernare, där finns ett realtivt nytt högt betonghus nere vid stranden. Först tycker man det ser ut som en stor bunker men tittar man efter, ser man att det är små ventialtionsluckor runt om. På ena sidan finns en öppning och där kan man se hur svalorna flyger ut och in hela dagarna. Dessutom finns det en ljudanläggning som spelar svalornas läten hela tiden, fungerar som lockbete antar jag. Efter hundra år har man alltså moderniserat plockandet av svalbon och därmed även gett svalorna bättre bostad.