Etiketter

, , , ,

006.JPG1

Nu är ljuset som vackrast, även om solen har strålat som aldrig förr är det ändå inte det ljuset jag tänker på. Det är vårt vackra Kungsljus som står vid brevlådorna och blommar så vackert. Om jag inte missminner mig är det en av våra grannar som hämtat hem det antingen från Blekinge eller Gotland. Borde vara Blekinge eftersom Kungsljuset är Blekinges landskapsblomma. Jag minns i alla fall att det fanns sådana här resliga Kungsljus hemma hos min farmor. Det är en imponerande växt som kan bli upp till 1,5 meter hög.

Undrar hur många som vet var den fått sitt namn ifrån? Oftast tror man nog att det är beroende på växtsättet och färgen, men inte.

Namnet lär komma från att man förr i tiden doppade de torra ståndarna på blomman i tjära. På så sätt kunde man använda det som en fackla, detta gav även upphov till namnet Kungsljus. Säkert mycket mer naturvänligt än att använda lampolja, fotogen och sådant.

På grund av värmen fick det bli lite av Kajsa Vargs ”Man tager vad man haver” idag. En riktigt nyttig sallad smakade bra i värmen.

003.JPG1