Etiketter

, , , , ,

Nu är det kokta fläsket stekt eller om det är tvärtom. I alla fall är det fläsk jag har blivit lite fascinerad av, när jag är i Borgafjäll. Det är dock en speciell sorts fläsk och det kommer från en liten firma i Ramsele, därav det originella namnet Ramselefläsk. Det finns i många varianter, amerikanskt fläsk som ofta har en cm köttrand och fem-sex cm rent fett, bra att ha i kappsäcken om man behöver extra energi. Jägarfläsk en annan variant, lite rökt och flera köttränder, det grillas ofta, fantastiskt gott att skära skivor av.
image

Syltat Ramselefläsk har jag inte smakat det såg lite trist och grått ut, kanske smakar desto bättre. Ramselebacon är rökt och tjockt skivat, perfekt att rulla runt Västerbottenost och därefter grilla snabbt. Det vanliga baconet är för tunnt för detta. Men det absolut godaste grillade jägarfläsket är det som finns i Vilhelmina på ICA, omöjligt att låta bli, i somras tävlade nog ett av barnbarnen och jag om att få flest skivor. Tydligt är att även fläsk kan bli en passion och då i synnerhet om det kommer från Ramsele.
Hur det gick på älgjakten idag ? Bacchus var väldigt duktig men dessvärre hade han missuppfattat sitt uppdrag. I stället för älg drev han fram en björn, tyvärr var ingen av jägarna beredda på detta så den fick löpa. Inte undra på att det var ont om älg.