Etiketter

, , , , , , , ,

Idag firar Finland, Kalevaladagen vilket betyder den finländska kulturens dag. Kalevalan Päivä på finska. Kalevala är ett namn med många olika betydelser, just när det gäller firandet av denna dagen syftar det på att Kalevala är ett finskt och karelskt nationalepos. Det är en form av hjältedikt på 50 sånger och är skrivet på bland annat kalevalameter (lär vara en särskild rytm). Dessa sånger är nedtecknade från gamla muntliga berättelser och sammanställdes på 1800-talet av Elias Lönnrot.

Kalevala är även en ort i västra Ryssland och även en rysk musikgrupp. Det finns flera orter och saker som bär namnet men de kan jag inte. Det jag mest tänker på när det gäller Kalevala är smyckena med samma namn. Kalevala Kory Oy är ett finskt smyckeföretag som gör allt från design, tillverkning och försäljning av smycken. Materialet är brons, silver och guld. Fantastiskt gedigna och vackra smycken vars design oftast kommer från den skandinaviska kulturen. Själv tycker jag de är väldigt vackra, lika vackert är det inte ute idag. Nu börjar det likna Londondimma eller Pekings smogg, vet inte vilket men grått är det.

047.JPG1

Annons