Etiketter

, , , , , ,

Så är den här igen, Våffeldagen, Jungfru Marie bebådelsedag eller Frue dag, kärt barn har många namn. Dagen firas nio månader före jul (passa på och köp julklapparna) och det är naturligtvis ett kristet budskap, då det var nu  jungfru Maria fick veta att hon var havande.

I Sverige tror jag inte så många tänker på detta men en sak vet nog de flesta, det är våffeldagen. Våffla kan ätas som huvudrätt eller efterrätt eller varför inte som ett bakverk. Den är rund som en pannkaka men skillnaden är att den bakas i ett våffeljärn och sitter ihop med små hjärtformade bitar. Ordet våffla är känt sedan 1642 och kommer från tyskans Waffel.

Men som det sägs, det är hårda bud i Mellerud. På Börsens Bar och Gatukök i Mellerud, Dalsland lär man sedan början på 1950-talet ha serverat Mellerudare. En Mellerudare är en våffla med potatismos, varm korv och lingonylt. Det är bara fantasin som sätter begränsningar när det gäller mat.

Annons