Etiketter

, , , , , , , , , ,

I dag skriver vi 1:a april eller All fools´ day vilket det heter i England, USA, Australien med flera ställen. Denna dag då det är tillåtet att lura folk (inom vissa gränser förstås). Vem minns inte den ramsa man drog när man var liten och någon gått på ett skämt. April april din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill. I Frankrike kallas den som gått på ett skämt för ”Aprilfisk och i Scottland kallas man för ”Dummerjöns”.”

Det sägs att seden med att lura någon kom till Sverige redan under 1600-talet, då skämtade man mest på det viset att man fick gå konstiga ärende. Själv minns jag att jag som ung sjuksköterskeelev på Enköpings lasarett blev ombed att gå till ögonmottagningen och hämta ett ögonmått. Att gå till laboratoriet och hämta en flaska ”territorialvatten ” var ett stående skämt däremot som alla nya fick ta del av.

Här i Sverige är det vanligt att tidningarna skriver någon påhittad nyhet, det är dock svårt att få dem trovärdiga. Ett par skämt som många gick på när de kom är väl dessa. År 1959 meddelade Göteborgs-Posten att Öland lossnat från havsbotten och börjat flyta in mot Sveriges kust.

Nylonstrumpa framför TV:n så blir det färg kom 1962 då vi fortfarande hade svartvit TV. När nyhetsreportern läste upp detta meddelande efter nyheterna var det många kvinnor som fick offra en nylonstrumpa. Ingen ville missa möjligheten att då få se färgteve. Det roliga är att så här efteråt är det många man pratat med som erkänt att de eller deras äldre anhöriga gick på det.

Att violerna nu blommar efter vägen är dock på sanning.

001.JPG1

 

Annons