Etiketter

, ,

Idag är det regn, regn och åter regn och temperaturen håller sig kring 38 grader F. På förmiddagen blev det bullabak och sedan en tur till ICA, sockerbehovet gjorde sig akut påmint. I brevlådan låg en kupong med ett erbjudande om 1 kg gratis smågodis, det måste användas. Alla vet att Gratis är gott. Inköpet av godis fördelades rättvist, 8 hg till Rolf och resten till mig.

Denna porterstek är värmande när det är kallt o ruggigt ute men även god en varm dag serverad med en kall dryck. Det finns otaliga recept och de är väldigt lika varandra. Jag gör på 1,5 kg stek eftersom denna rätt är perfekt att frysa in i småportioner.

048.JPG1

Recept

1,5 kg stek, gärna vilt om det finns. 1 fl Porter a 33 cl, 1,5 dl Soya, 1,5 dl svartvinbärssaft, 2 tsk Timjan, 6 svarpepparkorn, 3 hackade vitlöksklyftor, 1 stor lök i klyftor, 1 tsk viltkrydda, 2 köttbuljongtärningar.

Lägg köttet i en gryta, så liten som möjligt. Klyfta lök, vitlök och lägg i grytan, lägg därefter i alla ingredienserna utom steken. Låt det koka upp och småkoka i 30 minuter. Vänd köttet och låt det koka i 30 minuter till, därefter vänd köttet igen och koka i 30 minuter. När det är färdigt bör det hålla ungefär 75 grader, ej mer. Låt köttet kallna i sitt spad och låt det gärna ligga till dagen efter, Det hinner då dra till sig smakerna på ett bättre sätt. Ta upp steken, skär i tunna skivor och lägg i en form. Sila spadet, det bör bli 8-10 dl, gör en redning på 4 msk vetemjöl och kallt spad och red av såsen. Häll därefter i 1,5 – 2 dl grädde ( ju fetare desto godare). Häll såsen över de kalla skivorna. Servera gärna med pressad potatis, mandelpotatis eller kokt potatis. Går mycket bra att frysa. Perfekt bjud- söndagsrätt.