Etiketter

, , , , , ,

Idag firar vi Dymmelonsdag, det är onsdagen före påsk som kallas så. Stilla veckan är inledd och metallkläpparna i kyrkklockorna är ersatta med trästavar/dymblar. Allt för att det skall bli så tyst som möjligt denna veckan.

För ett antal år sedan var vi på en högmässa i Borgafjäll just en långfredag, det var inte upplyftande. Ingen musik, inga blommor, ingen altarduk, ingenting i stort sett utom prästens domedagsstämma. Vi kände oss väldigt små och kunde känna av hur det måste ha varit under de gamla husförhören som gjordes i början av nittonhundratalet. Nåväl så stilla är veckan inte nu för i morgon blir det grillmiddag efter en meny som ett av barnbarnen har skrivit. Kan kanske säga att det blir en typiskt amerikansk middag.

Idag däremot blev det en variant av svampsoppa, kanske lite kaloririk men god. En tallrik är nog för den är väldigt mättande, med rostat bröd och ost blir det en bra och enkel bjudrätt. Eller varför inte en liten skål som entrérätt. Jag gör den som en variant av den populära Kräftsoppan.

041.JPG1

 

Recept svampsoppa, 4 portioner eller 6 – 8 som förrätt.

Fräs 1 pkt bacon och smula sönder samt rinna av på ett hushållspapper. Lägg lite smör i en kastrull och fräs upp 5 cm väldigt finhackad purjolök tillsammans med 1 dl väldigt finhackad svamp av valfri sort. Häll på 5 dl vatten och låt det koka upp, lägg i 2 buljongtärningar kött/grönsaker, lägg i 1 ask 400 gram av Kavlis mjukost med svamp, 400 gram creme fraiche. När allt är smält och varmt häll upp på tallrik och strö över det stekta baconet. En bra variant av kräftsoppan då många är allergiska mot skaldjur.

 

 

Annons