Etiketter

, , , , ,

Nja kanske inte riktigt violer till mor men väl violer till min syster i Texas som fyller år idag.

007

Avståndet är tyvärr lite för långt annars skulle jag gärna överräcka dem personligen. Det är inte varje år hon fyller på långfredagen men i år kommer påsken sent i april. Bättre nästa år, då infaller långfredagen redan 3 april och det blir lite som ”vanligt” igen men det är 350 dagar kvar tills dess.

Idag är det väl inte många som tänker på varför det heter långfredag och varför vi ”firar” den. I Sverige skulle den här dagen vara sorgesam eftersom den skulle påminna oss om Jesu lidande. För drygt hundra år sedan klädde man sig i svart men faktum är att det gjordes på många håll till början av 1960. Ända fram till 1969 fick inte offentliga nöjestillhåll hålla öppet på långfredagen. Affärer, restauranger och biografer var stängda denna dag

Stillhet och frid skulle råda och barnen vara lugna, det var bokläsningens dag med andra ord. Jag minns när jag var med några skolkamrater på skidresa i Norge närmare bestämt i Hamar. Vi satt utanför hotellet vid lunchtid och lyssnade på svensk populärmusik (mycket stillsam) från en medhavd liten transistorradio. Dagen efter stod det i morgonavisen, svenska ungdomar spelade schlagermusik på långfredagen. Gissa om vi skämdes.

Nu är det lite annorlunda men att ibland stanna upp och reflektera över våra traditioner och levnadsförhållanden, i vårt land kan aldrig vara fel. Nu firar i alla fall min syster sin födelsedag och jag hoppas den blir trevlig, glad och färgrik. Här hemma håller katten vakt och utkik efter försenade påskgummor.

005.JPG1

 

Annons