Etiketter

, , , , , , ,

Idag när Rolf och jag var ute o gick med hunden slog det mig att hunden gick på olika sätt, så jag frågade Rolf om en hund har olika gångstilar (så kunnig är jag). Han påstod att de kunde både skritta och gå passgång, vilket jag inte trodde på, det är ju en hund vi har ingen häst. Eftersom han var säker på sin sak och dessvärre brukar han ha rätt när han säger det med en viss säkerhet så ordade vi inte mer om det.

Var i alla fall tvungen att kolla upp det när jag kom hem och minsann hade han inte rätt. Det visade sig att hundens gångarter delas in i långsamma som skritt, trav, passgång och snabba gångstilar som galopp och flygande pass. Alltså måste ju hunden vara en blandning av olika hästraser, fast det är klart en gångstil var inte nämnd nämligen tölt.

005.JPG1

Undrar om vår hund har någon aning om allt detta och om han vet när han använder de olika gångstilarna, knappast. Intressant att veta i alla fall och säkert användbar kunskap när man löser korsord. Fick mig att tänka på när vi var hos min syster i Texas, hon har en liten Chiwawa. Första dagen vi var där sa jag till mitt barnbarn, titta på hunden den har fel på ett bakben och springer bara på tre ben. Nästa dag besökte vi min systerdotter som även hon hade en sådan hund och även den sprang på tre ben. Då frågade jag min syster om det var något fel på hundarna. Nej sa hon. Den springer ju på tre ben sa jag, hur kan han då springa så fort. Det går bra sa hon för hunden vet ju inte att han springer på tre ben???

Annons