Etiketter

, ,

Fortfarande kallt ute och det var minus två grader under natten, av ljuset att döma går vi mot sommaren annars skulle man lätt tro att den mera kyliga årstiden var i annalkande. Trots allt det är bara 233 dagar till jul.

Idag beslöt jag att trotsa min förkylning ett tag för att besöka en väninna som fyllde år. Då jag hade bakat några muffins på förmiddagen tog jag med några som förning.

005.JPG1

Förning, det låter som ett korsordsord, vad är förning? Den yngre generationen är nog inte så bevandrad med dessa gamla uttryck som används ibland. Det var inte ovanligt att man förr i tiden tog med förning/mat av olika slag, det kunde vara bröd, bakverk eller någon form av tillagad mat. Vanligast var detta vid stora kalas eller bröllop, idag skulle vi nog säga ”knytkalas”. Den kunde dock inte tas med hur som helst, nej den skulle helst ligga i en korg av speciellt slag och övertäckt med en duk. Faktum är det fanns många olika seder hur det skulle gå till och vilken typ av korg det skulle vara. Allt beroende på var i Sverige man bodde. Det som var lite roligt var att om det blev mat över så fick man med sig hem av detta, det kallades ”bakförning”. Maten tillbaka alltså. Kanske är det så att denna sed har ersatts med den choklad eller blomma som vi idag tar med oss när vi går bort till någon.

Den här tårtan stod i alla fall födelsedagsbarnet för.

003.JPG1