Etiketter

, , , ,

Nu är det snart dags för hunden att träna sig i vildsvinsjakt. I morgon bär det iväg och på lördagen blir den stora dagen i Boda. Han kommer antagligen att få träffa sin mor och några syskon det blir säkert trevligt, om det blir lika trevligt att träffa vildsvin återstår att se.

Den här bilden är från 2011 när Bachus ivrigt står och väntar på sin tur.

079.JPG1

Jag funderade så smått när vildsvinen kom till Sverige, eftersom det är först på senare år det har pratats mycket om dem. Om det jag läst stämmer så kom antagligen vildsvinen till Sverige samtidigt som människan och det var längesedan. Det lär ha hittats ben från vildsvin vilka härstammat från stenåldern och visst har man sett teckningar och målningar med ”krigare” och galtar med stora ben eller heter det tänder? I början på 1700-talet utrotades vildsvinen i Sverige, men återinplanterades 1723 på Öland vilket inte var speciellt populärt hos bönderna där. Värre blev det, för runt 1870 inplanterades vildsvin på Skeppsta i Södermanland och sedan var rullningen i full gång. Numera finns det vildsvin i princip överallt och man kan knappast undgå att se var de har varit, förstörda gräsmattor och hagar visar deras tydliga spår.

Det är ju en sak när de finns i grannbyn i alla fall långt från oss, men nu har det hänt. Vid vägen 1.5 km från oss fanns det i går kväll inte mindre än 18 vildsvin, hur kul är det på en skala mellan 1-10?  0