Etiketter

, , , , ,

Idag skriver vi 17 maj vilket för norrmännen är en mycket viktig dag. Det är nämligen Norges nationaldag och i år är den viktigare än någonsin, eftersom det är 200 år sedan man antog den norska grundlagen. Vill man fräscha upp sin historiekunskaper kan jag rekommendera dagens SvD som idag har en mycket bra artikel om Norges historia.

Jag har en gång firat ”suttende mai” i Oslo och visst var det en upplevelse, hela Karl Johan kantades av uppklädda norrmän, många i folkdräkt. Så småningom visade sig kungaparet på ”Det Kongelige slotts” balkong, till folkets jubel. Hela Oslo var fullt av glada trevliga människor och det festades långt in på natten, även jag tog en öl på Akers brygge. Då avundades jag norrmännen, nu har vi ju fått en egen nationaldag men vi firar den så dåligt. När vi nu äntligen är lediga denna dag (inte alla förstås) borde vi ha flaggviftande, lite parader med orkestrar, picnic i parkerna och verkligen FIRA.

Själv har jag firat idag, jag har varit på balettuppvisning och sett alla dansstudions elever uppträda. En var speciellt duktig och fångade min uppmärksamhet totalt, om det berodde på att det var ett barnbarn är jag osäker på. De var alla väldigt duktiga och jag skulle gärna ha visat en bild på dem, nu får det bli en bild bakifrån.

013.JPG1

Jag är nämligen så imponerad av att i princip alla och de var många, har samma frisyr. Beror det på att balettdansöser oftast har det eller? Men fint är det.

Idag är det den första dagen vi kan kalla sommar, solvärmen spred sig över trädgården redan på morgonen och jag satt ute med en bok någon timma. Rolf njuter inte lika mycket av värmen vilket antagligen beror på att han mätte upp nästan 39 grader och inte berodde det på solen.