Etiketter

,

Enköpings parker är en sevärdhet som är känd vida omkring, i TV-program från BBC, litteratur och guidade vandringar. Det finns inte mindre än 25 olika parker och de är naturligtvis i olika storleksgrad vad gäller yta. Egentligen räcker det inte att åka dit en gång eftersom blommor, teman och färger skiftar flera gånger under året. Exempelvis finns det vårvandringar, höstvandringar, trädvandringar och så vidare. Det går alldeles utmärkt att följa med på någon av de guidade turerna, blir det för arbetsamt kan man ta parktåget som tar ungefär en och en halvtimma att ta sig runt med. Det finns även en mycket trevlig runda som kallas ”Hälsans stig” en sex km lång promenad som man gjort i samarbete med Hjärt- och lungsjukas Riksförbund. Den följer ån och är fantastiskt vacker. här några bilder.

005.JPG1

På det här fotot ser vi Munksundskällan, en källa från 1700-talet. Den finns att beskåda i denna lilla park som är som klippt och skuren för att tillbringa en rofylld stund. Att sitta här under klot-lönnarnas kronor och läsa en bra bok, kan det bli bättre?

007.JPG1

Bekvämligheten har man verkligen tänkt på, förutom att det finns sittgrupper, parkbänkar och andra ”roliga” sittplatser så finns även dessa stolar. Ett bra koncept, fungerar som butikernas varuvagnar stoppa i en slant och dra ut stolen. Eftersom man har betalat för den sätter man tillbaka den för att få igen slanten. Slipper på detta sätt att leta stolar över hela stan

026.JPG1

En liten grönsaksträdgård som sköts av eleverna på Munksundsskolan (ligger strax intill) även det en rolig idé.

027.JPG1

Det handlar inte bara om växter utan frågor i allmän naturlära finns även uppsatt på en skylt bredvid. Det finns mycket som tilltalar barn i dessa parker. Lekplatser, labyrinter och roliga klätterställningar. Det som gör att det är en utflykt som tilltalar hela familjer är tillgången på rastplatser, grillplatser och stora grönytor utan skyltarna ”Gå ej på gräsmattan”.

022.JPG1

Här fattas bara kaffekoppen och en bok för att det skall bli komplett, men en av mina väninnor passar på att vila sig en stund. Bord och fåtölj i cement.

028.JPG1

Här kan även en vuxen känna sig liten, en annan av mina väninnor passar på att vila sig samt ha  lite ”gympa” med fötterna. Nästa blogg om Enköpings parker blir när blommorna slagit ut och visar sin färgprakt. Har man inte varit här bör man verkligen ta en tur i sommar.