Etiketter

, ,

Morötter har alltid tillhört mina favoritgrönsaker, rivna, kokta eller ugnstekta det spelar ingen roll. Numera kan man ju köpa morötter i alla kulörer, vita, gula, orange, svartlila, ja säkert i en hel del andra färger också. Måste säga att jag har hela tiden trott att dessa morötter var ett nytt fenomen och så visar det sig att morötter i dessa färger är urgamla.

Från allra första början lär den komma från Afghanistan och då var den kraftigt violett och grenig. Så småningom spred den sig till mindre Asien för att sedan framåt 900-talet via Spanien ta sig längre in i Europa. I Europa har man alltså ätit morötter sedan 1100-talet.

Det var inte förrän på 1600-talet som moroten blev ”morotsfärgad”. Det var holländarna som tog fram den kulören som blev mycket uppskattad, även i Europa. . Det var också här som moroten genomgick en hel del utveckling, för ända fram till 1500-talet var moroten violett, röd eller svart men smaken lär ha varit densamma. På 1700-talet fick holländarna fram den som idag är vanligast i färg nämligen den orange

 Det är dessa 1700-talsmorötter som är källan till alla de sorter vi har idag. Sedan dess har utvecklingen gått framåt, stora morötter, babymorötter, färgglada morötter.

Vill man göra ugnstekta rotsaker lite snabbt gör man så här

Ugnstekta rotsaker.

Sätt ugnen på 225 grader.

Små oskalade delikatess potatis efter behov, gula, svarta och orange morötter. Skär morötterna i ganska stora bitar. Koka alltsammans till det är halvkokt. Häll upp dem på en ugnsplåt, halvera potatisen pensla allt med lite matolja och strö över rejält med örtkrydda. När de är nästan klara låt grillfunktionen färga dem lite. Strö över flingsalt.

007.JPG1

Eftersom grönsakerna är förkokta går det fort i ugnen 5-10 minuter och det smakar väldigt gott till grillat, fisk, falukorv ja vad man har hemma. De svarta morötterna ” Purple Haze” skall innehålla mycket antioxidanter och bli inte förvånad när ni kokar dem för vattnet blir becksvart.

 

Annons