Etiketter

Det kanske är bäst att förvara sommaren på burk i år eftersom dagarna har en tendens att gå i grått och vått. Just nu blommar syrenbusken och finns det härligare dofter än de som kommer från den buske, i synnerhet kvällstid när vinden rör runt bland grenarna. Fast det är klart när det öser ner och träden nästan sveper sina grenar efter marken är det svårt att få fram den ljuva lukten. Nu är det vanlig ”bonnsyren” vi har och den är ju ganska blek i färgen men å andra sidan ganska stark i doften.

Dagens innearbete fick därför bli Syrenblomssylt så jag fortsätter på temat, syrener.

Syrenblomsylt

Plocka ungefär 7 dl syrenblommor, lägg klasarna på tidningspapper så att de små djuren som eventuellt finns där får en chans att krypa ut. Därefter drar man bort blomman från det gröna, det skall alltså bara vara själva blomman. Lägg dem gärna på hushållspapper, då ser du om det finns insekter eller om de behöver torka lite.

002.JPG1

Därefter hacka sönder blommorna lite grovt, blanda dem med 3 dl syltsocker i en skål. Koka upp 4 dl vatten och lägg i blomhacket. Koka ungefär 10 minuter så att bladen mjuknar, ser det löst ut kan du koka några minuter till. Skumma om det behövs. Ta bort kastrullen och häll i saften från en halv pressad citron.

021.JPG1

Häll upp på små gärna Atamonsköljda burkar. Välsmakande till ostbrickan eller bara på något ostkex.

 

Annons