Etiketter

, , ,

Midsommarmaten åt vi igår av speciella skäl men receptet kan vi bjuda på idag. Dessutom kan vi med gott samvete säga att det smakade riktigt bra.

Det första jag gjorde var att köpa färsk lax, då jag gjorde receptet för 14 personer köpte jag två mittbitar på cirka 1,2 kg styck. Det är viktigt att bitarna blir lika tjocka så att de grillas lika. Därefter tog jag de två vedträna som legat i vatten i 24 timmar. En gåva från en granne och ja, han fick en bit lax.

009.JPG1

Såg så till att laxbitarna passade bra till trästyckena (det blev en smal skiva på tunnaste kanten som jag skar bort och skar i kuber vilka lades i frysen för att senare hamna i fisksoppa).

022.JPG1

En påse Hickory glace penslas på laxens ovansida, kylskåpsvila 3 timmar. Se nu till att träkolen har en riktigt bra och kraftig glöd, lägg så vedträden med laxen direkt på glödbädden, sätt på locket på grillen och låt den ”bakas” i 15 minuter. Lyft locket, om laxen skivar sig lite och har en temperatur på drygt 40 grader är den klar.

031

Visst ser den härlig ut, får lite röksmak av glacen och björkträet, i kanten kan man nästan se hur saftig den är. Servera med kokt nypotatis och en god romsås.

Romsås

6 port, 3 dl Creme fraiche (fet), 1 burk Abbas stenbitsrom grov, 1/2 mycket finhackad rödlök, 1/2 tsk örtkrydda. Blanda och låt stå någon timma innan servering. En perfekt midsommarmiddag.

Annons