Etiketter

, , ,

Vi närmar oss Midsommarafton en mytomspunnen högtid när man skall dansa hela natten. Sju sorters blommor skall även de införskaffas och läggas under kudden. Det lär väl inte bli så svårt i år för med den kyla som råder lär man nog hellre sova än dansa ute hela natten. Nästa år blir det kanske kallare för då infaller midsommarafton redan den 19 juni och ett dygn kan göra skillnad.

Skulle dock inte tro att vädret spelar någon roll för oss nordbor. Det lär bli dans kring midsommarstången och små grodorna kommer att hoppa runt i vanlig ordning. I många hem håller man på att lägga in sill, rensa jordgubbar och göra någon form av efterrättspaj. Paj med vaniljsås, hör väl om något hemma på bordet denna dag. Jag gjorde en rabarberpaj häromdagen som jag tyckte var väldigt bra, blandade med hallon för att få den lite sötare.

003.JPG1

Rabarberpaj

125 gram smör blandas med 2 dl vetemjöl och 1 dl mandelmjöl samt 2 msk vatten. Låt det vila kallt en timma (går även att göra dagen innan). Koka 5-6 stjälkar skurna i små bitar av rabarber tillsammans med 1 dl socker tills det blir mjukt. Blanda då i 4 dl hallon gärna djupfryst. Smörj en pajform och klä den med pajdeg, spara en femtedel till garnering. Häll i fruktsmeten och strö över 2 msk potatismjöl. Garnera med resten av degen. Grädda i ugn 225 grader i c:a 25 minuter. Dofta ev. florsocker över, servera med vaniljsås eller glass. Hallonen gör att pajen blir lite sötare och man kan naturligtvis ta andra bär om man vill, mandelmjölet gör degen lite porösare.

Annons