Etiketter

, , , ,

Då har den kommit, dagen då flugsnapparbarnen lämnar sitt föräldrahem. Igår kväll satt de tätt sammanslingrade och fick maten serverad av föräldrarna, undrar om de hade någon form av samtal inför dagens flytt? Jag såg hanen och honan sitta på en gren utanför boet, föga anade jag då att det redan var tomt. Undrar hur det är för fåglar när de kommer med en liten larv i munnen och så finns det ingen att ge den till.

001.JPG1

Boet var tomt och nu är det städningen som återstår, till det hyr de arbetskraft. Det är Rolf som är anlitad för städning, nedtagning av kamera och förvaring av den till nästa vår. Tänk vad fort tiden går, kanske är det någon av dessa fågelbarn som kommer åter då. För oss är det ett program mindre att se på varje dag, tekniken tar över våra liv. Tänkte idag på att datorn nu har enväldigt central plats i vardagen.

Använder sällan kokböcker, tar fram det på internet. Går inte till banken, gör det på internet. Går inte till bokhandeln, köper på internet. Skriver inga brev, använder mail. Hämtar inga resekataloger, ser dem på internet. Köper inga CD-skivor, lyssnar på Spotify. Köper sällan DVD-filmer, ser på svt-play m fl . Ringer sällan korta telefonsamtal, använder Messenger. Lyssnar inte på väderrapporter på radio längre, ser på nrk yr. Ja jag skulle kunna räkna upp hur mycket som helst av vad som görs via dator. Inte undra på att folk blir isolerade, jag som trodde att det var spel som fängslade främst ungdomar till att sitta framför datorn. Så är det inte längre nu umgås även äldre via datorn, genom olika spel som korsord, frågespel med flera. Kan man nu få alla äldre att använda dator kommer det inte att behövas någon mänsklig kontakt framöver. Dator och robotar skulle kunna sänka vårdkostnaderna.

Det här låter som en saga, men när jag för ”längesedan” arbetade inom vården provade vi en tvättmaskin, den såg ut som en stor dammsugare. I ena änden av röret satt ett munstycke med en skumgummilapp. Med den kunde vi tvätta patienterna snabbt och behövde inte använda tvättlapp, vatten eller tvål. Allt sköttes med maskinen. Kan säga att ingen patient uppskattade den och som tur är blev det ingen hit. Så här efteråt kan man tycka det var helt otroligt.

Annons