Etiketter

, , , , , , ,

Min systerdotter som för inte så längesedan kom hem från sin tredje eller fjärde resa till Tanzania, detta beroende på att deras dotter har gått i en engelsk skola där. Hon har då passat på att besöka Zanzibar, en ö i vilken jag har förstått att hon är förtjust. Dock inte för skönheten, värmen och vattnet utan för dess historia. Jag måste säga att jag blev lite förvånad när jag såg detta kort som hon visade. I Kina finns det nedgräva soldater gjorda i lera och det är väl något de flesta känner till. Men att det fanns sådana här minnesmonumet på Zanzibar måste jag erkänna att jag inte visste.

Stonetown

Staden heter Zanzibars stenstad, på swahili heter det Mji Mkongwe och på engelska Stone Town. Denna stenstad är en del av staden Zanzibar vilken har samma namn som ön staden ligger på. Staden är nu upptagen på Unescos världsarvslista, detta beroende på att den utgör ett enastående exempel på en swahilisk handelsstad på Afrikas östkust. Ön har även haft stor betydelse i Östafrikas slavmarknader och det var mitt i detta som en av de främsta slavermotståndarna arbetade, nämligen David Livingstone. Bilden ovan är grym och man kan inte i sin vildaste fantasi tänka sig vad dessa personer fick utstå. Även om man sett filmen Rötter, läst en del av Henning Mankells böcker eller helt enkelt bara läst historiska böcker om Afrika, kan man inte ana vad som egentligen hände. Min systerdotter tyckte det var en fantastisk och lärorik upplevelse att se detta, vilket jag förstår. Åker man till Tanzania bör man inte missa en tur till Zanzibar.

Nu blir det till att gräva i bokhyllorna efter mer kunskap i ämnet.

 

 

 

Annons