Etiketter

, ,

Tänk vad lätt det är att lura folk om man verkligen vill. Det kan vara små enkla saker, där den som blir utsatt för ”lurendrejeriet” inte har en tanke på att de blir lurade. Igår hörde jag på radion att man gjort en test avseende tomater. Det var ekologiskt odlade, spanska tomater och ja tomater från alla möjliga håll, plus svenska tomater. De som testade dem kände skillnad på de utländska och de svenska tomaterna. Ja, det framkom en hel del olikheterna. Problemet var bara att alla var svenska, så mycket för våra smakupplevelser och odlingskunskap.

035.JPG1

Tur i alla fall att samtliga deltagare ändå var överens om att det var tomater de avsmakade.

Detta fick mig att tänka på när vi för ett antal år sedan hade främmande uppe i stugan i fjällen. Vi hade då dels vinprovning och dels ostprovning. Vinet var två flaskor vitt vin och provet bestod i att avgöra vilken sort som var alkoholfri och vilken sort som inte var det. Tre fjärdedelar av deltagare var ense om det vinet som inte var alkoholfritt, problemet var bara att båda var alkoholfria.

Det var tre sorters mögelost som skulle sorteras efter lagringsgrad och det provet var deltagarna också rörande överens om, dessvärre var det samma ost i alla bitarna. Detta visar att när någon litar på en och de dessutom tycker sig ha kunskap om det de skall välja av och inte i sin fantasi tror att de blir lurade. Ja då går det lätt, vet inte varför denna fundering fick mig att tänka på söndagens val???

Annons