Etiketter

, , , , , , , ,

Idag tog Rolf och jag en sväng in i en bokhandel, nu när höstmörkret börjar komma så sakteliga börjar även läslusten kännas av. Oj vad mycket nya bra böcker det har kommit ut, skulle utan vidare ha kunnat köpt ett tiotal idag. Det som är roligt är att många är romaner med lite historiska inslag och fakta, passar mig precis.

Samtidigt har det väl aldrig varit så inne att skriva kokböcker, det måste komma ut minst en i veckan för det står alltid någon ny i skylthyllan. Kan man verkligen ha användning för flera hyllmeter kokböcker? Det jag slås av är att om man är kändis kan man automatiskt laga och skriva om mat. Fantastisk dubbelbegåvning. Exempelvis Läckbergs ”Smaker från Fjällbacka”, Wahlgren ”Pernillas jul”, Salming, ”Vilt med Salming, Sydow ”Sommaren med systrarna Sydow”. Skulle ha kunnat fylla en hel sida med exempel men då hade ni väl slutat läsa.

Jag säger bara ”Mammas anteckningsbok” den innehåller en massa recept på mat med tradition. Den innehåller även en hel del historia från hennes mammas tid, vi pratar början på 1900-talet. Historien kan man utläsa i recepten och dess ingredienser, ett exempel är fisksoppa. När man rensat en fisk och har bara skrovet kvar, då används fiskköttet till middag ena dagen och fiskrenset kokas i vatten till buljong. Därefter reder man av det till en lagom simmig soppa, om man har lägger man i dill eller brödtärningar. Det blir en middag till. Av detta kan man utläsa vilken tid vi pratar om, vilken samhällsklass vi befinner oss i, var i landet man bor med mera. En intressant läsning i synnerhet nu när jag är så trött på allt trendigt.

004.JPG1

Annons