Etiketter

, , , , ,

Frosten har gjort sitt inträde i höstvädret, nu visar termometern på minusgrader när hunden tar sin kvällspromenad. Rolf har börjat elda i öppna spisen på kvällarna det är ett säkert hösttecken och då kan man börja kura skymning igen.

Själv har jag kommit i baktagen igen, det liksom (ett ord som verkar vara inne just nu) bara kommer på ibland och då är det bara att baka. Kanske har det att göra med att jag hittat en ny bok ibland alla gamla i min låda. Jag har ärvt den och den heter ”Vi bakar hemma” och är sammanställd av Ingrid Vigant. När den köptes 1954 kostade den 2:60 och det har skett en viss värdestegring för idag ligger den på runt 100 kronor på Bokbörsen.

IMG

Idag blev det en sort som heter Margaretabröd, jag har aldrig gjort dem förut eller ens hört talas om dem. Först tyckte jag det var lite knepiga ingredienser, rentav billiga sådana men så kom jag att tänka på detta. Boken gavs ut 1954 och 1945 slutade andra världskriget man kan nog förutsätta att det var många som inte hade det speciellt fett runt femtiotalet. Då var ett sådant här recept säkert bra när man ville förgylla kaffestunden med något extra gott. Som sagt visst går det att utläsa lite historia i receptböckerna.

001.JPG1

Margaretakakor recept cirka 70 st

200 gram margarin och 1,5 dl strösocker röres poröst. Arbeta sedan i 3 dl skorpmjöl och 4 dl vetemjöl. Rulla ut degen till fingertjocka längder. Dra med baksidan av en gaffel längs efter längderna. Skär dem i 5 cm långa bitar och lägg på plåt. Grädda i medelvarm ugn (225 gr) i 4 – 6 min. Kolla noga.

Annons