Etiketter

, , , , , , , ,

Numera har väl i princip varje dag något speciellt tema som skall uppmärksammas, snart är det kanelbullens dag. Vad är då mer logiskt än att den dagen föregås av kaffets dag som alltså infaller idag den 29 september. Faktum är att den inte firas bara i Sverige utan även internationellt. Passar väl bra att den ligger i den så kallade höstmånaden då en kopp kaffe kan sitta bra i höstkylan. I Danmark kallas ju denna månad för fiskemånaden så där får de antagligen njuta av nyfångad sill eller långan som skall torkas till julen.

Kaffets dag instiftades av SCAE vilket står för Speciality Coffee Association of Europe. Medlemmar är allt ifrån baristor, kaféägare, kafferostare och en massa kaffeentusiaster. Varje år arrangerar SCAE Swedish Chapter de svenska espressomästerskapen – Barista Cup.

Annat var det under 1939 – 1945 när kaffet fick blandas med rostad säd eller cikoriaroten som fick ersätta kaffet under krigstiden. Många minns väl kaffevisan som kunde höras i radion ibland. Om jag inte minns fel så förekom det något om kaffe i Sven Jerrings ”gomorronprogram” där fick ju deltagarna en kaffepetternål som minne. Sedan har vi ju kaffet nämnt i Bertil Perrolfs ”skivor till kaffet”.

Nedan är sista versen i kaffevisan, stämmer väl inte helt idag, det lär vara svårt att spå i resterna av en, Kaffe latte.

Förutan kaffe – o gudadryck! –
vad vore mänskliga livet?
Allt nytt, som ännu ej finns i tryck,
i pannans botten står skrivet; –
ty se´n man utdruckit sista slumpen,
stå livets gåtor i kaffesumpen!

Annons