Etiketter

, ,

Jag har längtat efter kålpudding länge nu man blir frestad på den här typen av mat när man ser alla färska grönsaker i affärerna. Vi skulle visserligen inte ha främmande utan det var bara Rolf och jag så en stor kålpudding kan verka lite för mycket.

Det här med främmande är lite roligt, förra fredagen frågade barnbarnet Vanna om hon kunde komma på lördagen. Jag svarade att det kanske inte var så kul eftersom vi skulle ha främmande och jag skulle laga mat då. Varpå Vanna sa, jag kan hjälpa dig att laga mat och det betvivlade jag inte alls hon kunde. Nästa kommentar var, varför bjuder ni främmande på mat, folk som ni inte känner? Jag svarade att visst känner vi dom, varför säger du då ”främmande” blev svaret. Vad skulle jag sagt och enligt Vanna kunde jag bara sagt, det kommer lite folk och jag tänkte bjuda på mat.

Inte helt fel, ord som främmande kan vara mångtydigt och det gäller att uttrycka sig tydligt. Vi hade alltså lite folk som vi kände hos oss i lördags och det var väl tydligt nog.

Hade en föreställning om att det skulle vara jobbigt att laga kålpudding men så är det ju inte.

Kålpudding recept 8 portioner

Ett kålhuvud på cirka 1.5 kg kål hackas.

002.JPG1

Bryn hälften av det i en stekpanna med lite margarin låt det får färg, salta och peppra lätt samt häll på 2 msk sirap och rör om det hela. Häll sedan över det i en eldfast form.

Tag cirka 8 hg köttfärs och blanda med 1.5 tsk salt, 1 kryddmått vitpeppar, 1 söndersmulad tärning grönsaksbuljong och 1 dl grädde. Bred ut färsen över kålen i formen.Häll det sedan i en eldfast form. Tag sedan den andra halvan kål och gör likadant som med den första halvan. Bred ut det över färsen.

004.JPG1

Grädda det hela i ugnen 175 grader i 45 minuter. Servera med potatismos eller kokt potatis, med eller utan brunsås men lingonsylt är ett måste. Det som blir över fryses in för att ätas någon lat dag framöver.

012.JPG1

Annons