Etiketter

, , ,

Aldrig har det varit så lätt att laga pitepalt, fast jag tycker att Blekingska kroppkakor (på rå potatis) smakar likadant som palten. Har förut försökt laga den på norsk färdig mix men tyckte inte den var så bra, men nu fick jag tips av en bekant om att Kungsörnen har kommit ut med mix för Pitepalt, påsen innehåller allt.

011.JPG1

Jag köpte en när vi var i Borgafjäll men den gav jag grannen så det inköptes därför en ny påse. Smeten ger 20 stycken så jag tog halva paketet 500 gram mix och blandade med 6 dl vatten. Lät det svälla 10 minuter och knådade det sedan som en deg, rullade ut och delade degen i 10 bitar. Skar en bit rimmat fläsk i små bitar, 1/2 gul lök, 1/2 tsk mald kryddpeppar och lite salt, vilket bryntes i stekpannan. Plattade ut varje bit och la 1 msk fläskröra på för att sedan rulla ut den till en boll.

015.JPG1

Jag använder plasthandskar, då slipper man kladd men man kan även mjöla händerna.

1

Låt sjuda i drygt 45 minuter men ta bara några i taget, använd gärna två kastruller om du gör många. Serveras med lite smält smör och rårörd lingonsylt, en riktig höjdarmåltid. De som blev över fryste jag in, kan skivas och stekas vid senare tillfälle.

020.JPG1

Nu blir det svårt för min syster i USA för hon kan inte köpa någon påse med paltmix men jag tror att hon blir väldigt sugen på det.

Annons