Etiketter

, , , , , , , ,

Man lär sig något nytt varje dag, trodde i min enfald att jag visste allt om peppar men inte. Idag fick jag en påse Szechuan-peppar av en väninna och nyfiken som jag är måste jag genast läsa om det. På påsen kan man läsa ”doftar som lavendel och används till smaksättning av kött, fisk och grönsaker”.

Szechuanpeppar är en krydda som används mycket i det kinesiska köket och då främst i provinsen Sichuan. När jag tittar på kryddan ser jag att de inte är som små runda pepparkorn utan mera som en massa små skal. Det visar sig vara så, det är ytterhöljet av små frukter från växter av släktet Xanthoxylum.

IMG

Trots att den heter peppar så är den inte alls släkt med någon pepparväxt utan med vinruteväxterna och vad är då det? Det är en växtfamilj som består av buskar och små träd och är nära släkt med citrusfrukterna. Av detta kan jag tänka mig att den inte borde vara så stark utan ha en mer fruktig smak.

Helt plötsligt får jag en Aha- upplevelse, strax innan jag åkte till Kina var jag på en liten föreläsning om landet. Där talade man bland annat om maten i Kina och nämnde då exempel på rätter från olika provinser. Då mindes jag, namnet ”den koppärriga gummans bönost”, mapo doufu en maträtt från ett populärt matställe i 1860-talets  vilket låg i Chengdu och hette ”Den koppärriga gumman Chens bönostsaffär. Denna rätt är kryddad med just szechuanpeppar.

Fick även förmånen att få smaka denna rätt i Kina, var väl så där men nu skall jag testa och göra ett eget recept med denna krydda. Tänk så konstigt det kan vara, hade nästan glömt allt det här och så ”poppade” det bara upp, kul.

Annons