Etiketter

, , , , , , , , ,

När vi var i Frankfurt passade vi på att besöka stadens kände son eller snarare hans hus. Johann Wolfgang von Goethe som föddes den 28 augusti 1749 i Frankfurt am Main i Tyskland och dog 1832 i Weimar. Goethe var en stor diktare och författare men även naturforskare, från början hette han bara Goethe men när han adlades 1782 blev det von Goethe. Han föddes i huset vid Hirschgraben strasse, huset som sedemera kom att kallas Goetheshaus efter familjens efternamn. Han var son till kejserliga rådet och juris doktorn Johan Caspar Goethe och hans hustru Katharina Elisabeth Textor.

Huset ser väldigt hemtrevligt ut och har den stilen som jag skulle kunna tänka mig att bo i.

164.JPG1166.JPG1

Visst ser entrén inbjudande ut? Faktum är att bostadshuset ligger intill Goethes Museum, när man är på museet finns det en direktgång till bostadshuset.

167.JPG1

När han blev adlad fick han naturligtvis ett en egen vapensköld. Som nyfiken turist passade jag på att titta in genom fönstret och av det lilla jag såg verkar det vara ett ståndsmässigt hem.

168.JPG1

Att beskriva hans liv och leverne skulle ta flera sidor och ändå bli ganska tunt, han var en man som tog ut svängarna men som samtidigt var en stor författare. Hans verk är fortfarande aktuella och är man intresserad kan man köpa en del av dem bland annat på Adlibris. Där finns boken ”Den unge Werthers lidande”. Den unge Goethes mästerverk om olycklig kärlek. En bok som kommit att påverka läsare i över tvåhundra år och är fortfarande aktuell. Självklart finns det flera platser uppkallade eller på annat vis anknutna till honom. Här är statyn av honom som står på Goetheplatz i Frankfurt.

098.JPG1

 

Annons