Etiketter

, , , , , , , , , ,

Jag erkänner att jag ibland kan vara lite lättlurad och har dessutom ett behov av att testa saker som verkar lite speciella. Som detta med att steka bacon till exempel. Då vi hade ett barnbarn hos oss i helgen som kom på att Raggmunk, Rårakor eller Rålåpor (kärt barn har många namn, det sista är blekingska) skulle vara gott till söndagens lunch. Det visade sig att hon var mycket duktig på detta och klarade av det från början till slut. Naturligtvis skall det vara lingonsylt (krösamos) till detta men även något med lite salt brytning smakar bra till det hela. Det vill säga, bacon. I veckan såg jag ett avsnitt på You tube hur man skall steka bacon och kunde inte låta bli att prova. Jag vill ha hårdstekt bacon men inte bränd, problemet är att varje gång jag steker bacon blir den hårdstekt (inte spröd) och bränd.

Jag provade exemplet med lite skepsis måste jag erkänna.

Lägg baconet i en stekpanna och bryn det väldigt lätt.

004.JPG1

Därefter häller man på vatten så att det täcker alla skivorna, nu var jag helt säker på att det skulle bli kokt fläsk.

007.JPG1

Låter vattnet koka in (försvinna i ångan) så att det blir helt torrt i pannan.

010.JPG1

Till sist bryner man fläsket i den torra pannan till det får den färg man vill ha. Måste säga att det blev väldigt gott. Fettet kokar in i vattnet, det skvätter inte fett runt pannan och framförallt det blev ett saftigt välsmakande och sprött bacon.

011.JPG1

Här får det gamla talesättet ”Nu är det kokta fläsket stekt” en ny innebörd.

Receptet på raggmunk är väldigt enkelt som pannkakor. 2 dl vetemjöl, 1 tsk salt, 1/2 tsk socker blandas, Rör i 4 dl mjölk och 2 ägg. Skala o riv 7 hg potatis, rör runt och stek i stekpannan men gör dem bara stora som ett kaffefat. Räcker till 3 -4 personer.

 

Annons