Etiketter

, , , , , , , , ,

I det här vädret, lagom kallt, lite snö men fortfarande mörknar det tidigt, ja då är det helt OK att sitta inne o njuta framåt kvällningen. Fick ett bra tips på facebook om en mycket se -och tänkvärd film. Den kan ses på svtplay.se länken nedan. Den handlar om filmaren Maria Blumencron som hjälpte sex tibetanska barn att fly från Tibet för tio år sedan. Filmen är tillgänglig till 13 februari.

http://www.svtplay.se/video/936737/farval-Tibet

Eftersom det är den tredje måndagen i januari och den dag som har valts att kallas Martin Luther Kings Day, han hade födelsedag den 15 januari så kan jag nämna det också. Efter det att han blev mördad börjades ett intensivt arbete för att få just den tredje måndagen i januari till en hyllningsdag för honom. Den här dagen firas i över etthundra länder och i USA är det att betrakta som helgdag och arbetsfri (för de som kan). Det var då 1986 som musikern Stevie Wonder skrev det kända låten, Happy Birthday. Det vi mest kommer ihåg är väl talet ” I Have a Dream – Jag har en dröm”  där han berättade om sin version av framtiden, där vita och svarta levde i fred sida vid sida. Vi skulle behöva flera sådana kämpar idag om man skall hålla drömmen levande.

I Sverige delas det ut ett Martin Luther King pris sedan 2005 till en person som har verkat i hans anda. I år var det Martin Smedjeback som fick detta Ickevåldspris, han fick det för sitt mod i arbetet för fred och rättvisa.

Annons