I morgon är det fettisdag vilket innebär att det är helt OK att smälla i sig semlor i olika storlekar och mängder. Ordet kommer av ”fet tisdag” och syftar då på att det är just denna dag (enligt gammal tradition) som man äter dessa feta bullar. Stämmer inte riktigt för mig som kommer från södra Sverige för där åt vi dem på måndagen. Därav namnet ”bullamåndag”.

Semlan skall vara ganska stor gjord på en smakrik vetedeg med inslag av kardemumma. Den delas så att man får en större del och ett lock, lite av innanmätet i den större delen grävs ut och blandas med mandelmassa. Detta läggs tillbaka och på denna söta massa spritsar man ett tjock ring av vispad grädde På med locket och sikta rejält med florsocker på, kan avnjutas med kaffe men smakar bäst som hetvägg. Hetvägg betyder att man lägger bullen i en djup tallrik med riktigt varm mjölk, helt underbart gott.

Antar att man tagit efter från en del vilda djur, de brukar ju äta upp sig inför vintern, till exempel björnarna i Alaska som äter massor med fet lax innan vintersömnen. När det gäller oss och semlorna är det ju så att vi äter dem precis innan påskfastan, en anknytning till namnet, fastlagsbullar. Vi har faktiskt ätit två var redan, den ena var från ICA den var helt OK och den andra var från Willys och där pekade tummen nedåt. I morgon blir det ingen semla för då tror jag vi får något riktigt smarrigt som ett av barnbarnen har gjort eftersom hennes bror fyller år.

 

Annons