Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , ,

Långfredagens TV-program som sändes från Colosseum i Rom var fantastiskt vackert och högtidligt. En stor skara av människor hade samlats på platsen med den gamla ruinen i bakgrunden, så effektfullt upplyst. Påven Franciskus närvarade och kanske var det valet av plats som gjorde att det kändes extra högtidligt, en plats där så många kristna martyrer dödats just för sin tros skull.

IMG_0004.jpg1

Colosseum som jag endast sett dagtid och då blir det något helt annat än när det är belyst. Kommentator var Kaj Engehart, det finns ingen som kan kommentera denna typ av program som han. Så lugnt, så sakligt och med en så behaglig röst. Om ni inte såg programmet så kan jag tala om att det är han som brukar kommentera midnattsmässan från födelsekyrkan i Betlehem på juldagen.

Det fick mig att tänka på en annan mässa på en annan plats men dock i Rom. Det var när Rolf och jag besökte staden, vi passade då på att bese Vatikanen och hade tur. Just denna söndag ledde påven gudstjänsten och vi tillsammans med många tusen andra fick vara med på den.

IMG_0003.jpg1

Här är Rolf och som synes var det ståplats som gällde. Gårdagens TV-program innehöll även ett avsnitt av biskop Jan-Olov Johanssons besök i Jerusalem, det är ett inslag varje dag under påskhelgen. Igår berättade han om vandringen på Via Dolorosa och det gläder mig att man på TV även visar denna form av ”underhållning” just under påsken. En påminnelse om varför vi firar den.

Även detta program fick mig att minnas en annan  våra resor till Israel och då var vi naturligtvis i Jerusalem och gick ”lidandets väg”. Det var en historisk upplevelse och det kändes lite som att man var där igår igen.

IMG_0001

Rolf sitter här uppe på Oljeberget och man ser Jerusalem i bakgrunden, olivlundarna nere i dalen och den gyllene kupolen i mitten av kortet.

IMG_0002

Vi besökte många platser, här är en bit av det gamla templet dvs klagomuren. Det fantastiska med denna resa var att vi inte behövde någon guidebok eftersom vi hade en fantastisk guide som gick helt efter bibeln.

Nu är det ju trots allt påsk och visst skall vi även njuta lite av att vi har det bra och det gör vi nog eftersom det går åt 2 ton ägg i Sverige dessa dagar. Hur mycket godis vi köper vågar jag inte tänka på, tror inte ens tandläkarna tycker det är bra trots deras möjligheter att få tjäna lite extra. Pyntat har jag gjort för att det skall vara fjädrar i riset denna helg är ju självklart.001.JPG1

Annons