Etiketter

, , , , , , , , , , , , ,

Annandag påsk och dags att röra lite på sig efter gårdagens påsklunch. Ibland är det ganska trist att laga mat men när jag vet att vi blir fler än två, ja då är det kul. Igår kände jag dessutom för att laga mat och det händer inte så ofta.

009.JPG1

Det blev traditionella påskrätter men det var trevligt. Kvällens TV-program blev naturligtvis fortsättningen av biskopens vandring i Jerusalem.

Idag har barnbarnet Vanna och jag varit på en utställning av olika typer av kryp vilka jag helst inte vill ha som husdjur. Ett av dem hade en anknytning till bibeln (med tanke på biskopens vandring) De är kända som en av Egyptens tio plågor, nämligen gräshoppan som invaderade landet och åt upp grödorna, 2 Moseboken 10:4. Därav uttrycket ”Egyptens gräshoppor” vilket enkelt uttryck menas att något problem har blivit så stort att det kan få svåra följder. Av dess storlek kan man förstå att de får i sig en del väldigt snabbt. På fotot nedan är det den Europeiska vandringsgräshoppan som syns och den finns i många världsdelar som exempelvis Europa, Afrika bland annat. Den är odlarnas fasa när den kommer svärmande i oerhörda mängde och äter rent på deras odlingar.

068.JPG1

Det är ganska svårt att se vilket djur som döljer sig bland bladen på nästa foto. Det är en vandrande jättepinne som härstammar från Filipinerna. Honorna har inga vingar utan kan slå sig rejält om de trillar ner från en höjd, hanarna har vingar och klarar sig därmed bra. Allt är inte rättvist här i livet. Titta mitt i bilden bakom lövet, där kan man se det långa huvudet och två ben som håller fast sig i lövet.

063.JPG1

Man kan lätt tro att det är en hög med torrt löv på fotot nedan. men icke det är en Lövbönsyrsa. Det är ”lövet” som ligger på tvären, de två små prickarna är ögonen och själva kroppen är den hoprullade ”bladhalvan”. Skulle för mig vara helt hopplöst att kunna skilja ut från löv om jag var på en skogspromenad. Detta är ett djur som kräver värme den vill ha en temperatur mellan 24 – 34 grader och då gärna fuktig. Trivs bäst på ställen som Thailand, Borneo, Java och liknande ställen. Gillar inte våra snörika vintrar alltså.

076.JPG1

Vanliga maskar kan ju vara ett alternativ, lätta att mata tror jag. På utställningen fanns en låda med mask man fick ”gosa” med. Nioåriga Vanna gillar utmaningar och vill gärna själv kolla att allt är som det sägs vara, hon tog självklart upp en för att undersöka närmare. Tufft måste jag säga som höll mig en bit ifrån.

058.JPG1

Härnedan är en Orkidé bönsyrsa vilken jag faktiskt måste säga är väldigt vacker. Den lär trivas i ett terrarium tillsammans med lämplig växt. Problemet för mig är att jag skulle ha svårt att skilja på vad som är växt och vad som är syrsa. På fotot här kan man knappt skilja den från blommorna men titta på mitten av fotot alldeles till höger om blomman. Där kan man se något smalt vitt med lite rött (munnen) och nästan som en vinge i bakdelen. Visst är den vacker. Det var en intressant utställning och några sötnosar har jag kvar till bloggen i morgon.

053.JPG1

Annons