Etiketter

, ,

Läste idag om ett äldreboende i Holland närmare bestämt i den holländska staden Deventer. Den är belägen två timmars resa norr om Amsterdam. Där har man kommit på en utmärkt idé att få ett bra utbyte mellan unga och äldre, ett givande och tagande mellan generationer. Där låter man nämligen studenterna få bo gratis på äldreboendet, enda insatsen är att de tillbringar 30 timmar per månad i de äldres sällskap. Denna typ av boende har blivit väldigt populärt och uppskattas av såväl yngre som äldre.

Under de 30 timmarna kan de äldre få hjälp med olika saker som att lära sig använda datorer, hjälper till att laga mat, göra saker som kan vara lite svåra att göra på egen hand. Det allra viktigaste och mest uppskattade är dock gemenskapen, sitta och prata, fika, diskussioner med mera. Studenterna ser denna typ av boende som väldigt lärorik och de äldre får lite ny inspiration. Det finns studenter som bott där i två år och bor där fortfarande.

Så skulle jag vilja ha det om jag skulle bo på ett äldreboende, varför har vi inte kommit på detta i Sverige?

Fick njuta av handgjorda praliner till fikat idag, Rolf delade med sig av sin påskpresent från sonens svärföräldrar, det var väl snällt.

020.JPG1

Annons