Etiketter

, , , , ,

Det är naturligtvis inte landet som cyklar utan dess invånare, i Nederländerna har invånarna uppmuntrats till cykling sedan tidigt 70- tal. I Amsterdam är det ju perfekt eftersom gatorna är trånga och bilisterna dessutom skall trängas med bilar, bussar och spårvagnar. Det finns speciella turer för turister som genomförs med cykel. Det är inte bara det att man uppmuntrar till denna form av motion utan gator o vägar anpassas efter dess behov. Aldrig har jag sett så många cykelvägar, cykelparkeringar och framför allt olika sorters cyklar i samma stad. Här använder man cykeln som transportmedel inte att stila med, tror jag vågar påstå att inga svenska skolungdomar (upp till 30) skull acceptera att ha en cykel som dessa.

519.jpg1

Naturligtvis bidrar naturen i landskapet en hel del, inga tunga backar här inte.

516.jpg1

Här är en parkeringsplats i närheten av centrum i Amsterdam.

518.jpg1

Vid järnvägsstationen i Alkmaar såg jag detta parkeringshus i två våningar, dessutom kunde man ställa två cyklar över varandra genom en fiffig anordning.

238.JPG1

Hittar man ingen plats, ja då får man låsa fast den vid räcket på bron över  kanalen Singel. Dock tror jag att de övriga låsen på bilden har en helt annan betydelse.

510.jpg1

I Alkmaar såg vi denna cykel, lite annorlunda designad med mycket trädetaljer bland annat inlägg i ramen. I stället för en häftig cykelkorg har den en trälåda. Vanligast var nog en plastkorg i stil med de vi använder när vi shoppar i mataffärer.

341.JPG1

Miljötänket finns med, den här är till största delen gjord av Bambu. Fanns att låna på hotellet vi låg på. Det märktes att det finns ett praktiskt tänk i cykeltillverkningen, alla lösa delar som går bakar man in i de nya moderna cyklarnas ramar, lampor finns även de infällda i skärmarna och drivs med solceller. Alla parkeringsplatser hade lås så det var inte att tänka på att ta någon annan än din egen.

Annons