Etiketter

, , , , , , , , , , ,

Självklart måste man besöka ett av Europas största torg om man befinner sig i Amsterdam, nämligen Damtorget eller De Dam som det heter på holländska. Torget ligger mitt i city och är 200 meter långt och 100 meter brett. Vid detta torg ligger även De Bijenkorf som är det mest kända varuhuset i Amsterdam. Enligt guideboken skall detta vara en bra plats för turister att stanna till och ta en liten paus på, kanske en ”svensk fika”. Här kan man insupa historiens vingslag eller mata duvorna.

Den här gången hade guideboken helt fel, torget såg ut som ett stort tivoli. Det hängde människor både högt och lågt. När jag kom hem och såg fotot insåg jag att jag missat min favorit affär, PEEK & CLOPPENBURG, vilken var belägen vid torgets ena kortsida.

036.JPG1

Om de här herrarna var förvånade över torgets förändrade utseende eller om det fanns en längtan av att befinna sig uppe i det blå, ja det förtäljer inte historien.

028.JPG1

Bakom det stora hjulet vid torgets ena långsida ser man Koninklijk Paleis (det kungliga palatset) som började byggas 1648. Detta palats är ritat av arkitekten Jacob van Campen och var på den tiden världens största byggnad som inte var av religiöst slag. Sedan 1808 används det som ett kungligt palats.

038.JPG1

De historiska vingslagen är dock ganska tydliga och kan ses i form av en obelisk som är 22 meter hög och ramas in av en liten mur.

040.JPG1

Detta nationalmonument står som ett minne för alla de som dödades under andra världskriget. I muren som omgärdar obelisken finns det jord från Hollands alla provinser och kolonier. Detta gav en väldigt mäktigt känsla tyckte jag. På detta torg har förstås hänt massor med historiska saker, både hemska och något bättre kan jag tänka mig. Vill man veta mer kan man uppsöka historiska museet i staden. Ett minnesvärt ögonblick måste väl vara när Napoleon och hans trupper år 1808 samlades här för att ta över staden. Ja i denna stad behövs det många, många dagar för att tillgodogöra sig allt.

Annons