Etiketter

, , , , ,

Inne i den väldiga ”tulpanparken” finns det fem paviljonger, den första man kommer till är Juliana/Tulpomania. Nyfikna som vi var måste vi naturligtvis kika in och det var intressant. På denna utställningen berättades tulpanens historia, hur det hela med tulpanhysterin började på 1700-talet. På den tiden var tulpanen att betrakta som en exklusiv och sällsynt statussymbol. Den långsamma ökningen av tulpanlökar i förhållande till den stora efterfrågan som kom, gjorde att priserna steg snabbt. Men så småningom kom ökningen av tulpanlökar och då utvecklades det till en stor industri för Holland. Allteftersom började man få fram olika tulpaner i fråga om färg och utseende, tålighet o.s.v. Nu bedrivs en ständig forskning kring detta.

262.jpg1 265.jpg1

Inne i denna paviljong fick man även information om hur tulpanlökar skall skötas och hur de förökas, det skedde i form av en personlig liten lektion där du fick se en tulpanlök i genomskärning för att bättre förstå.

Vi fortsatte vår vandring genom blomsterlandskapet

151.JPG1

och kom fram till nästa kungliga paviljong åtminstone enligt dess namn nämligen Wilhelmina, i den här paviljongen finns det inte så mycket blommor eller konst. Nej den är inriktad på helt andra behov, där finns första hjälpen, toaletter, restauranger och så naturligtvis en shop. Av naturliga skäl blev besöket där väldigt kort men nödvändigt.

Bara att knata vidare mot Beatrix paviljongen och på vägen dit gick jag förbi två egendomliga utsmyckningar. Det ena var en samling färgglada träfåglar vilka samlats runt en stolpe, ett riktigt dekorativt konstverk.

156.jpg1

Det eller rättare sagt den andra kände jag väl igen hemifrån eftersom jag ser honom varje dag. Här tror jag han lever på lite för stor fot, fast man kan vända på det och säga att han inte växt i sina skor.

157.jpg1

Beatrixpaviljongen är denna säsong vigd åt Orkidéer, en riktigt blomstershow hittade vi innanför dörrarna.

Naturligtvis fanns det orkidéer i alla färger och former, planterade som vi är vana vid.

181.jpg1

Mycket gick i romantikens tecken, vad sägs om denna bröllopstårta med ett ”oäkta” brudpar på toppen.

177.jpg1

Dessa vita orkidéer är planterade i fyra lådor, därefter har man satt speglar runt dem. Onekligen en häftig effekt om man vill ha många men är trångbodd.

179.jpg1

En färgglad effekt får man genom att ställa en orkidékvist i en glasflaska och vira runt en liten frottéhandduk.

1

Högt i tak, ja då kan man vira in krukorna i papper eller handdukar och hänga dem på väggen.

186.jpg1

Som ni förstår fanns det så mycket vackert att se men dessvärre går det inte att visa allt. Resterande paviljonger tar vi imorgon. Kan tipsa om att det är bra med en blogg, varje gång någon frågar hur var det i Amsterdam? Då svarar jag, titta på min blogg och på så vis slipper jag bli hes då jag knappast kan sägas vara fåordig.

Annons