Etiketter

, , , , , , , ,

Mill eller Kvarn, ja det är samma sak fast på olika språk och naturligtvis fanns det en väderkvarn även i Keukenhof. När vi var mätta på alla vackra blommor och konstverk drog vi oss mot de stora vingarna vi anade i ena kanten av parken. När vi kom fram såg vi att vi inte var ensamma om denna idé.

175.JPG1

Här fanns det kiosker av alla de slag, våfflor, holländska varma kakor och varm korv. Bara att slå sig ner på en av de roliga bänkar som var utplacerade runt om kvarnen och njuta av varan.

193.jpg1

Jag har faktiskt ingen aning om varför det låg halm framför men antar att det är ett sätt att hålla fötterna varma? De allra första väderkvarnarna uppfanns redan under antiken men det var i Nederländerna de verkligen hade sin framgång. I ett sådant platt land var det perfekt att utnyttja blåsten för att få vingarna att snurra och de blev ett viktigt moment i industrin. I Holland fanns det över 10 000 väderkvarnar en gång i tiden, det är ett ansenligt antal.

192.jpg1

Jag var ju tvungen att ta en bild på närmare håll och man måste säga att det är en vacker byggnad, smäcker, kraftig och energigivande på samma gång.

”Unik i sitt slag” sa Napoleon när han kom till Zaanse Schans, världens första industriområde med 600 väderkvarnar. Det finns inte kvar idag utan är numera ett bebott  friluftsområde med 250 år på nacken. Här finns det möjlighet att uppleva hur det var att bo i Holland på 1600 – 1700-talet. Märker att det finns så mycket kvar att se i Nederländerna att det bör bli en resa till dit.

När vi kom till den lilla staden Alkmaar så fanns det naturligtvis även där en väderkvarn att beskåda.

495.jpg1

Jag vet inte varför men på något sätt påminde den mig lite om våra svenska fyrar, förutom vingarna. Den här kvarnen är lite rundare i formen. Vill man se de riktigt stora skall man åka till en liten stad väster om Rotterdam, den heter Schiedam. Denna stad blev under 1700-talet världens Geneverhuvudstad. Jag som i min enfald alltid trott att kvarnarna malde säd till vårt bröd. Det finns mycket kvar att lära.

Annons