Etiketter

, , , ,

Albert Cuypmarkt är Amsterdams största marknad och går längs efter hela gatan i området Pijpområdet. Själva marknaden ligger på en igenfylld kanal, den har namn efter den nederländske landskapsmålaren Albert Cuyp. De Pijp är ett område med en blandad karaktär, här bor många invandrare, studenter, konstnärer med flera. Faktum är att jag först trodde att vi kommit in i Amsterdams Red light distrikt men så var det inte, dock fanns det något hus med samma verksamhet även här. Den här marknaden är ingen turistattraktion vilket många tror, detta är en genuin marknad som har funnits sedan 1905 och här handlar Amsterdamsbona sina förnödenheter

Visst finns det lite turistkrafs med et är inte mycket. Den gamla typen av holländska tofflor fanns dock tillgänglig. De har funnits i porslin för prydnad och i trä för vardagligt bruk i lång tid.

284.jpg1

Numera kan man köpa dem i ett fleeceliknande material och de skulle garanterat inte göra succé som present här hemma.

Mat och naturligtvis fanns det Hollands berömda rån med sirapsfyllning, de kunde ätas direkt nygräddade.

 

299.jpg1 De kunde jag inte motstå. Fick lära mig att de skall ligga en stund på kaffekoppen och värmas upp innan de äts. Detta gör att sirapsfyllningen blir mjuk och lite seg. Viktig information, mat skall inmundigas på rätt sätt.

Varje gång jag ser en sådan här marknad med fisk och skaldjur önskar jag att vi kunde köpa färska råvaror på samma sätt hos oss.

297.jpg1

Vi kunde inte heller motstå att prova de små plättarna som gräddades i en stor panna.

298.jpg1

Ostar i alla former prydde marknadsstånden men de visar jag en annan gång. Den här marknaden är värd ett besök, jag tycker man får en inblick i ländernas matkultur när man besöker dessa. I synnerhet när de har 110 år på nacken som den här.

Annons