Etiketter

, , , , , , , ,

Astrid Lindgrens berättelser om Madicken har nog alla barn läst för att inte tala om att de sett filmerna.  Den första boken om Madicken kom ut första gången 1960 och den handlade om Margareta eller som hon kallades Madicken, hennes lillasyster Lisbeth, mamma, pappa och pigan Alva. De bodde i en liten stad vid en å, denna staden var Söderköping och det är där som filmerna om henne har spelats in. Varje sommar kan man gå en stadsvandring tillsammans med guide, då får man se platserna som visas i filmen och denna tur är väldigt populär. Nu var vi i Söderköping och det var definitivt inte sommar, men vad gjorde det solen sken och barnbarnet Vanna var väl uppdaterad i Madickens värld. Vi startade promenaden på den lilla vägen efter den lilla ån där Madicken hoppade fram på väg till skolan.

077.JPG1    Den fina byggnaden som Madickens pappa arbetade på såg likadan ut som då. Hennes pappa skrev artiklar i tidningen och de handlade om att hela världen skulle bli snällare och få det bättre.

ma13052015 192

Inte långt därifrån låg leksaksaffären som hade en sådan fin docka, den ville Madicken gärna ha. De hade också väldigt vackra bokmärken.

081.JPG1

Gick man om hörnan här kom man till Trill In, det var kvarterskrogen och den besökte farbror Nilsson nästan varje dag.

082.JPG1

Rådhustorget, ja idag sålde de rökt fisk men på Madickens tid stod tant Nilsson och sålde sockerkringlor de som Abbe hade bakat.

085.JPG1

Som sista anhalt såg vi Blomqvistska huset, det var där som doktor Berglund hade sin mottagning. Madicken tog sin syster Lisbeth dit när hon hade stoppat en ärta i näsan.

086.JPG1

Som tur var hade vi barnbarnet Vanna med oss och hon kunde tillföra mycket när det gällde själva historierna om Madicken o hennes familj. Nu tror jag att jag skall leta fram en Madickenfilm och se tillsammans med Vanna, det är ju kul att jämföra bilderna. Söderköping är en perfekt sommarstad om man vill åka någonstans och roa barn o barnbarn.

Annons