Etiketter

, , , , , , , , , , , ,

Idag firas Norges nationaldag och jag skulle tro att det är med lite mer pompa och ståt än vanligt. Detta eftersom det är 70 år sedan krigsslutet och det måste ju även väcka lite minnen av olika slag. Jag har en gång varit i Oslo den sjuttonde maj och det var lite magiskt. Kan nästan liknas vid Valborgsfirande i Uppsala, champangefrukost, parader, festligheter. Det förstås, i Norge tillkommer nationaldräkterna och det är otroligt många som ikläder sig denna dräkt idag. Flaggviftningen täcker hela Karl-Johans gate och det ser ut som när Rolf och jag var på La Ramla i Barcelona, fast där täcktes den av paraplyer då det ösregnade. Visst jag erkänner att det väcker lite avundsjuka, väntar med spänning på 6 juni.

Upptäckte idag en Tysk TV-serie som jag helt har missat men hade sån tur att det spöregnade hela dagen och då kunde jag se den på SVT-play. Ibland är tekniken underbar. Det är en miniserie i tre delar som handlar om hur livet var/blev efter krigsslutet 1945. Utspelas i en lite by som klyvs mitt itu efter kriget och senare klyvs igen i ett annat skeende. Tannbach – ett krigsöde är namnet på serien, mycket sevärd.

Av någon anledning så lyssnade jag på radion igår och hörde lite om bokrecensioner, där berättade man bland annat lite om Hans Fallada och om hans böcker, Ensam i Berlin samt Hur skall det gå för Pinnebergs. Jag har läst båda och såg till min stora glädje att det finns ytterligare en bok översatt till svenska, Varg bland vargar. Det har blivit många böcker i krigsgenren nu vilket kanske är naturligt med tanke på 70-årsminnet av krigsslutet.

Själv skall jag nu avsluta dagen med lite gymnastik, skall se TV-programmet, Mästarnas mästare det kräver sin kvinna/man

Annons