Etiketter

, , , , , , , , , , , ,

Vad gör man en vanlig torsdag? Ja, det naturliga vore väl att man lagt ärtorna i blöt redan igår kväll och att pannkaksmeten redan var klar och står och sväller en stund innan gräddningen. Nu är den tiden förbi och ärtsoppan köper jag på ICA, Soldatens ärtsoppa är näst intill perfekt. Pannkaksmeten brukar jag vispa ihop men står inte för själva gräddningen eftersom jag gärna vill ha dem tunna och frasiga. Nästa gång skall jag föresten prova att byta ut en dl av mjölken mot en dl Loka, det lär ge frasiga pannkakor.

På tal om mjölk så var vi med två av barnbarnen på en liten ”grillfest” på ICAMAXI idag, blev lagom mätta så det blev ingen ärtsoppa. Där fanns det en träko som barnen fick mjölka för att lära sig lite om hur man mjölkar kor. Det kom dock ingen mjölk av naturliga skäl utan vatten.

043.JPG1

Vanna är ju en nyfiken typ, så mjölkning var hon ganska uppdaterad på men hon provade och nog skulle hon klara av att driva ett litet torp. Mina farföräldrar hade lantbruk så jag lärde mig att mjölka när jag var ganska liten. Som belöning fick vi och katten en mugg spenvarm mjölk och det smakade ”pyton”.

Den mjölken kallas idag för gammaldags mjölk, vilket menas att det är inte standardiserad mjölk med naturlig fetthalt på 3,8 -4,5 procent. Jag minns att min farmor hade mjölk i en stor skål och när den stått över natten kunde man skeda upp fettet dvs. grädden som flutit upp. Men den feta mjölken var väldigt god till gröt och fruktkräm eller nyplockade bär.

Några timmar under dagen ägnade jag mig åt en mer internationell verksamhet, nämligen bakning av Grissini.

037.JPG1

 Grissini som ju är en mycket torr men spröd brödpinne serveras ofta som tilltugg i Italien. En enkel pizzaliknande deg som rullas ut i långa smala stänger, ungefär som bredden av en ugnsplåt. Penslas med mjölk och därefter rullar jag dem i olika kryddor, vallmofrön, havssalt, sesamfrön eller vad man känner för. Vill man kan man även ha kryddor i degen. Lite gott att knapra på till te, inget fett och förutom lite olivolja och inget socker. Det blev sex plåtar, tänk vad man hinner en vanlig torsdag.
Annons