Etiketter

, , , , ,

 Idag har vi firat det äldsta barnbarnets studentexamen, otroligt vad fort tiden går tyckte nyss att hon lärt sig prata. Dagen till ära vek storm och regn undan och solen riktade sina varmaste strålar mot moder jord. Strålade gjorde även alla de studenter som kastade sig ut genom porten till Uppsala slott vid 13-tiden.
002.JPG1
Alla hade blickarna sökande mot de plakat vilka visade upp kort på en massa små söta barn och datumet 2005-06-05.
006.JPG1
Och titta där hittade hon sin bild och därmed även familj o släkt som högtidligt stod och väntade med blommor och gosedjur. De vita mössorna lyste i solskenet och förstärkte det festliga arrangemanget, tur att de är vita numera. Förr fanns det även vintermössor vilka var blåa. Detta berodde delvis på att man då bar studentmössan oftare än man gör idag.
År 1843 hade den skandinaviska studentrörelsen sitt första nordiska studentmöte i Uppsala, två år senare var de danska studenterna värd för detta möte. Det var i samband med detta som de svenska studenterna för första gången hade studentmössa. År 1851 fortsatte prins Gustaf att medverka till att förstärka studentfirandet genom att han skapade studentsången eller ”Sjung om studentens..” som den egentligen heter. Undrar hur många som kan andra versen?
2
Svea vår moder hugstor och skön,
manar till bragd som i fornstora da’r,
vinkar med segerns och ärans lön,
med den skörd utan strid man ej tar.
Aldrig slockne då
känslans rena brand,
aldrig brista må
vår trohets helga band,
så i gyllene frid som i strid.
Liv och blod för vårt fädernesland!
Liv och blod för vårt fädernesland!
Hurra!

Från slottet var det dags för den traditionella rundåkningen genom stadens centrum. Under en dryg timma åker ungdomarna runt på flaket till en stor lastbil, hurrar och vinkar och tjuter. Bilisterna i centrum knyter nävarna i fickorna och ler tappert när de står i bilköerna och önskar de åkte en helt annan väg. Här ses ungdomarna på väg till sina bilar.

061.JPG1

När de sedan lagom drar hem till väntande släkt och vänner blir det gratulationer, mat och presenter. Här bjöds det på småplock av allehanda slag, fick ta om eftersom allt inte rymdes på en tallrik så för egen del behöver jag inte äta på flera dagar.

115

Den vackra tårtan i form av en studentmössa glömde jag att fotografera men kan lova att den smakade gott. Gästerna åkte därefter hem och studenterna, ja de börjar nytt gemensamt firande som väl pågår långt in på småtimmarna.

Annons