Etiketter

, , , , , , ,

Nu när det regnar är småkallt och mulet, ja då får man ta fram minnena av de vackra sommardagarna vi haft. De skall väl inte vara över än, förhoppningsvis återstår det en bra del av sommaren. En vacker sommardag som jag kommer att minnas länge var söndagen den 28 juni, då kom våra grannar och sa att de skulle åka till Risbäck på friluftsgudstjänst. Självklart ville vi följa med, Risbäck eller Rijsiejohke som det heter på sydsamiska, är en liten by belägen 7 mil nordväst om Dorotea. Den har fram till år 2000 räknats som småort men den tiden är nu förbi.

119

Åker man upp på fjället motsatta sidan av Risbäck kan man se den lilla byn nere vid stranden av stora Arksjön. Den ligger i mitten av bilden lite till höger. Platsen är kanske inte så stor men den har mycket att erbjuda, bland annat en vacker kyrka vilken togs i bruk 1859. På den tiden var det gudstjänst två gånger per år. I Risbäck finns naturligtvis också en fotbollsplan med namnet ”Myggvallen” ett passande namn i dessa trakter samt ett litet men innehållsrikt museum. Muséet är beläget på en plats som kallas museiparken och det var här som friluftsgudstjänsten ägde rum.

042.JPG1

Nina Sandberg Olofsson höll i gudstjänsten, hon är präst i Dorotea/Risbäcks pastorat. Med stor inlevelse och förmåga om att beskriva det sköna, vackra och betydelsefulla här i livet fick hon alla att lyssna intensivt. Till och med myggen höll sig stilla o tysta. När det gäller sommar och naturens vackra grönska finns det många sångtexter att välja mellan, vi fick denna dag njuta av O store Gud, Tänk att få vakna, En vänlig grönskas rika dräkt med flera. Kantor var Madelene Westlund och hon förhöjde ytterligare stämningen med sitt vackra spel, generösa leende och positiva attityd.

034.JPG1

Vad passar bättre in ett tillfälle som detta om inte folkmusik, Dorotea spelmanslag bjöd på det i stora mått såväl före, under som efter gudstjänsten.

047.JPG1Eftersom dagen var varm sökte de flesta efter skugga och detta fanns att tillgå vid husväggar och stora träd.

045.JPG1

De flesta hade kaffekorgar med sig och var det någon som inte hade så delade man villigt med sig. Kan man njuta av en varm sommardag på ett bättre sätt.

049.JPG1

Skulle i så fall vara detta. Efter att gudstjänsten var slut fortsatte spelmanslaget att spela, kyrkoherden bjöd upp till en vals och Rolf var inte sen att ta chansen. Just denna positiva attityd vi sett här tror jag att en präst skall ha om man vill öka antalet kyrkobesökare.

056.JPG1

En dag att minnas och ett visdomsord nedan jag hittade på Risbäcks hemsida.

   ”En del människor är så snåla att de inte ens skänker någon en tanke”.
Annons