Etiketter

, , , ,

När vi ändå var i närheten av Risbäcks hembygdsmuseum passade vi naturligtvis på att gå in där. Det kan vara nyttigt att ibland bli påmind om att vi inte alltid har levt bland dessa teknikens under vi har idag. Girigheten har väl ökat allteftersom vi fått det bättre, nu skall kläderna helst vara designade av något känt modehus. Annat var det på den tiden då man fick använda gamla lakan att sy blusar av, om man nu hade en symaskin vill säga.

069.JPG1

Att sy något större plagg med en sådan här liten maskin var inte det enklaste men jag skulle tro att den som fick den ändå var mycket lycklig. När sedan den här avancerade symaskinen dök upp, ja då kunde man sy det mesta. Tänk ändå vilket underverk. Kanske är det förlagan till Singer eller Husqvarnas symaskiner? Men en trampmaskin var inte fy skam.

079.JPG1

Kök fanns det kanske inte men en stor vedspis av något slag i en hörna fanns det väl. Ofta var det någon form av öppen spis och då behövde grytorna ben för att kunna stå över elden. Här ser man såväl stekpanna som sopp/grötgryta, matlagningen var enklare på den tiden. Man fick klara sig utan mixer och elvisp.

073.JPG1

Skulle tro att man till vardags inte la upp maten på fat men kanske på kalas att dessa träfat kom till nytta. De har nog diskats eller skrapats många gånger. Gör man en analys kanske man skulle få fram vad som legat på dem under åren.

071.JPG1

Grötfat för alla, har man bara varsin sked fungerar det. Den här tiden ligger inte så långt bort även om inte vi kommer ihåg den, i början på 1900-talet skulle jag tro. Det var stor skillnad på hur man levde i Stockholm och hur det var i delar av Norrlands inland då. Missa inte att titta in i gamla hembygdsmuseum och liknande i sommar det är väldigt intressant.

090.JPG1

Annons