Etiketter

, , , , , , , ,

Inuti det lilla museet i Risbäck finns det många berättelser från förr. Vi läser ofta memoarer, reseskildringar, historiska berättelser ja allt som går att skriva om. Men i det här lilla museet finns den lilla människans historia beskriven och det är ett område jag finner väldigt intressant. Försöker alltid tänka mig in i hur det var då, förutom att jag får en del kunskap får jag även ett perspektiv på tillvaron och kan bara konstatera att vi har det väldigt bra.

Borga juni 2015 379.jpg1

Här ligger en bit av ett propellerfäste det har suttit på en Junker, ett Röda korsplan som fungerade som ambulansflyg. Det var en samekvinna som hade insjuknat och skulle flygas för att få sjukhusvård, rutten var inte lätt då det var väglöst land.

074.JPG1

I planet fanns fem personer och alla omkom i det som senare beskrevs som Trappbergsolyckan 1938. Detta var då en av de största flygolyckorna i Sverige och äldre personer i trakterna där minns det än i alla fall de muntliga beskrivningarna de fått. På bilden nedan ses planet.

076.JPG1

Här kan man med goda ögon och tålamod även läsa om det hela. Den här typen av ”lokalhistoria” får man aldrig till livs om man inte tittar in på de små bygdemuseerna.

077.JPG1

En björnstock och vad är det? Ja inte vet jag. Kanske är det bara ett minnesstock. På stenen finns det i alla fall en text ingraverad och den syns bättre på nedanföljande bild.

Borga juni 2015 373.jpg1

Den här björnjakten var 1916 och det som slår mig är namnen på deltagarna. Ser man efter kan man finna fru Isacsson, fru Larsson, fru Wassberg och fru Hedberg det var alltså fyra kvinnor som deltog i björnjakt redan 1916. Jag som trodde att kvinnligt deltagande i jakt var ett påfund långt senare år. Inget är nytt under solen.

096.JPG1

Varför skrev jag inte blogg igår, jo det ska jag tala om vi åkte ända till Västerås och där blev vi bjudna på middag. En förrätt som bestod av toast och gräddig regnbåge, huvudrätten ser ni nedan. Nyfångad stekt mälargös, nypotatis, sallad och tre olika såser. Kan tala om att det smakade utmärkt i synnerhet som det efterföljdes av hemgjord glass, jordgubbar och smarrig chokladsås. Blev ni hungriga?

017.JPG1

Annons