Etiketter

, , , , , , , ,

Smultron på strå kan associera till mycket, Uno Svenningsons låt ”Då står du där med smultron på ett strå” eller Elsa Beskows skolplansch med bilden på barn som plockar smultron o sätter på ett strå. Skulle kunna ge många fler exempel men jag tänker naturligtvis på den svenska klassikern, ett stadigt grässtrå på vilket man trär på smultron så många det går. Det gjorde vi när jag var liten och tänk så gott det smakade.

Idag när jag var ute o gick med hunden var vägen kantad av smultronplantor och det lyste verkligen rött. Det var längesedan jag såg så mycket smultron, skulle ha kunnat plocka en liter utan problem. Problemet är dock att vägens alla hundar går denna promenad och ser det som sin plikt att lyfta på benet vid varje planta. Bären är med andra ord marinerade och det rejält, av det skälet avstår jag från såväl strå som smultron.

Sommaren är kort, det mesta regnar bort, tänk så rätt Tomas Ledin hade när han skrev den här texten. Visserligen regnade det inte så mycket de fyra veckorna i fjällen men en sommartemperatur mellan 7 – 15 grader är inte mycket att skryta med. De sista veckorna här hemma har det regnat nästan varje dygn och vad pysslar man med då?

001.JPG1

Just det bakar, det blev 100 skrädmjölsdrömmar, 50 vaniljdrömmar och 65 kolasnitt allt skall till Ekeby kvarn för att serveras på deras söndagsfika. Det är Vänge  hembygdsförening som driver detta, ett trevligt utflyktsmål, se och höra om den gamla kvarnen, njuta av omgivningarna och kaffet med hembakat. Men som allt som sköts ideellt så vill det till att många hjälps åt. Då jag tycker det är kul att baka så passar denna insats mig.

Annons