Etiketter

, , , , , , ,

Nu startar den så kallade fruntimmersveckan, en vecka då bara kvinnor har namnsdag. Det är inget nytt påfund eftersom den faktiskt tog sin början redan under medeltiden. Varför den har just de namn den har tror jag ingen tänker på idag, de härstammar från fyra helgon vilka man firade mellan 20 – 24 juli, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma, Kristina,  så småningom lades Emma och Sara till (efter Abrahams hustru). Enligt den gamla bondepraktikan brukar den här veckan vara regnig och nog tycker jag det verkar stämma ganska bra.

Såg att helt regnfri skall denna vecka ha varit i Sverige under åren 1901, 1947, 1955 och 1959, kan dock inte med säkerhet säga att det varit så då tiden går för långt tillbaka för mitt minne. Något annat som hör ihop med denna vecka är tårtor, i de flesta veckotidningar finns det recept på tårtor som bär de olika namnen. Jag råkar ju heta Margareta undrar om jag uppvaktas med en namnsdagstårta då. Det enda jag kan minnas att jag fått denna dag är, ja man kan väl inte kalla det vers precis, min storasyster diktade ihop något som slutade med ”Margaret den tjocka o den feta”. Detta var en överdrift eftersom jag var långt ifrån fet men det kallas väl för syskongnabb?

Regn är ganska skönt och ett nödvändigt inslag för naturen, kan till och med vara njutbart om man sitter inne i värmen och ser på TV.

Just nu går det ett norskt program med den norsk-samiske äventyraren Lars Monsen. Med hjälp av helikopter sätts han ut i någonstans i den skandinaviska vildmarken. Han har fem dagar att ta sig till målet och jag kan lova att det är en oländig terräng.

001.JPG1

I dagens program var det kallt, halt och regnigt. Inget väder man vill vara ute i och framför allt inte gå över forsande vattendrag med blöta skor och kläder. Ett mycket sevärt program.

004.JPG1

Lars Monsen är utbildad lärare och jag kan tänka mig att kan ha många spännande berättelser att dela med sig av till sina elever.

005.JPG1

Annons