Etiketter

, , ,

Den här helgen har det varit storfrämmande av ett sällsynt slag, Varberg har haft besök av Ostindiefararen Götheborg. Den otroligt vackra båten seglade in i hamnen med stor stil, vilket är naturligt eftersom det är ett av världens största träskepp. Den kom 30 juli och låg kvar till ikväll 2:a augusti.

DSCN3186.JPG1

Under dessa dagar kunde alla som var intresserade beskåda båten vid färjehamnen och om man så önskade gavs det tillfälle att även gå ombord. Detta skepp är ju en kopia av det ”riktiga” skeppet som ju hann med tre resor till Kina innan hon förliste 1745. DSCN3203.JPG1

Det här skeppet har man försökt bygga med samma gamla metoder som originalet byggdes och även försökt få så likt det som man kunnat. Det sjösattes första gången 2003 och nu besökte det alltså Varberg för första gången.  Det är i Varberg som de 55 000 spik har gjorts som använts vid bygget av skeppet och de betingade ett pris av 200 kronor styck så man förstår att det är ett dyrbart skepp.

DSCN3196.JPG1 Skeppet är 68 meter långt och 11 meter brett och har en besättning på cirka 80 man. Vi väntade till eftermiddagen med att se på det eftersom vi befarade att det annars skulle vara så mycket folk. Mycket folk var det hela tiden och man beräknade att minst 5 000 personer skulle ta chansen att se det även på insidan. Minst dubbelt så många stod vid kaj eller befanns sig i småbåtar runtomkring. När det lättar ankar i Varbergs hamn styr det stäven mot Tyskland. Usch vad det är svårt med alla dessa historiska minnesmärken av alla de slag, nu måste jag skaffa en bok och läsa in mig på historien kring moderfartyget. Det är svårt när man är nyfiken men så var ju detta en sevärdhet som heter duga.

Annons