Etiketter

, , , , , ,

Jag är väldigt förtjust i historiska romaner och har bland annat läst Ingelman – Sundberg som är väldigt duktig att beskriva hur det var ”för länge sedan”. Romanen, Släkten där flera författare har skrivit var sin bok/del är nu uppe i sex delar och den senaste är Ringens gåta. Ringens gåta är skriven av Elisabet Nemert och i den får man lära känna Bjälboätten som ju har sin släktgård i närheten av Skänninge. Den berättelsen utspelar sig på 1200 talet så det är lite för tidigt att få med Mårten Skinnare i berättelsen då han levde på 1500-talet. Men eftersom vi rent geografiskt var i Vadstena med omnejd i veckan passade vi på att besöka flera av de historiska byggnaderna/platserna.

Mårten Skinnare var en mycket förmögen handelsman som bland annat handlade med skinn, därav namnet. Han var även en god katolik och av abbedissan vid klostret i Vadstena fick han tre hustomter och det var på dessa han år 1519 startade bygget av ett hospital.

Hans eget hus står kvar och är unikt såtillvida att det är ett ganska orört hus från medeltiden.

DSCN3112.JPG1

Rummen är inte stora men antagligen lagom för att man skall kunna hålla dem varma.

DSCN3106.JPG1

Vid ena väggen finns det en trappa som lär vara en av landets smalaste medeltida inomhustrappor, det var nog supermodernt.

DSCN3110

 Ännu mer ovanligt var nog att det fanns toalett inomhus, måste vara en av de första på den tiden. Helt otroligt att den finns bevarad än idag.

DSCN3109.JPG1

Nu lär det vara en av Sveriges mest fotograferade avträden.

DSCN3111.JPG1

Undrar om det är vid sådana här tillfällen som Rolf hämtar sin inspiration till sina tillbyggnader. Det gällde att ducka om man gick förbi där men förhoppningsvis fanns det någon form av uppsamling.

Jag fotograferade av en informationsskylt som står intill hans hus, eftersom jag tycker det är lite intressant text sätter jag in fotot här.
DSCN3104.JPG1

 

Annons